The Beatlesin nousu maailmanmaineeseen

Kaikki alkoi Hampurista

The Beatles on kenties maailman kuuluisin yhtye siitäkin huolimatta, että yhtye lopetti toimintansa jo vuonna 1970. Maailmassa tuskin on montaa ihmistä, jotka eivät ole kuulleet jotain kyseisen yhtyeen laulua; esimerkiksi Yesterday, Hey Jude sekä Let It Be ovat tuskin tuntemattomia kenellekään.

The Beatles aloitti uransa The Quarrymen -nimisenä, mutta tuo nimi vaihdettiin piakkoin nykyiseen, kuvaten yhtyeen soittamaa beat-musiikkia. The Beatles aloitti soittamisen Hampurissa, asuen Punaisten lyhtyjen alueella. Bändi soitti joka ilta kahdeksasta aamukahteen, kuluttaen samalla paljon alkoholia ja piristäviä lääkkeitä pystyäkseen suoriutumaan keikasta toiseen. Yhtyeen musiikkityyli oli tuolloin pääasiassa rockia ja poppia. Kun Brian Epstein vuonna 1961 aloitti yhtyeen managerina ja The Beatles sai levytyssopimuksen EMI:ltä, alkoi todellinen menestystarina muotoutua.

Toisella singlellä ykköseksi

”Please, Please, Please Me” nosti Beatlesin Britannian singleykköseksi ja samanniminen albumi oli jättimenestys. Suomessa yhtyeen läpimurto tapahtui 1963 kappaleella Twist and Shout. Ensimmäisen ulkomaankiertueensa yhtye teki 1963 Ruotsissa. Yhtye oli tulossa myös Suomeen, mutta fanien harmiksi tämä keikka lopulta peruuntui. Varsinainen ”Beatlemania” alkoi lopulta vuonna 1964, kun bändi lähti Amerikan-kiertueelle. Yhtyeen jäsenillä ei ollut enää ulkona liikkuessaan mitään rauhaa ja fanit seurasivat heitä kaikkialle.

Vuodesta 1965 lähtien Beatlesin musiikki alkoi muuttua kokeellisempaan ja taiteellisempaan suuntaan: pikkuhiljaa yhtye alkoi tehdä psykedeelistä rockia ja vuonna 1966 ilmestynyt Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band oli täysin erilainen alkuperäiseen tuotantoon verrattuna. Suurmenestys jatkui, vaikka yhtye lopetti konserttien tekemisen 1966. Bändi teki albumeja, jotka kaikki olivat suosittuja ja pysyivät maailmanmaineessa viralliseen eroamiseen saakka ja sen jälkeenkin. Toimintansa bändi lopetti 1970 ollessaan yhä todennäköisesti maailman suosituin yhtye. Tänä päivänä jäsenistä Paul McCartneylla on edelleen menestyksekäs sooloura.