Pink Floydin nousu

Vuonna 1964 perustettu Pink Floyd (silloinen Pink Floyd Sound) tuli tunnetuksi, ei ainoastaan musiikistaan, vaan myös LSD:n ym. psykedeelisten huumeiden käytöstään. Erityisesti alkuaikoina Syd Barrett teki musiikkia erinäisten aineiden vaikutuksen alaisena. Yhtyeen tunnistaa pitkistä instrumentaalisista osuuksista sekä unenomaisista lauluosuuksista. Yhtyeellä on värikäs historia myös ennen huippuvuosiaan ja yhtye on edelleenkin yksi psykedeelisen rockin tunnetuimmista nimistä.

Vuonna 1966 Pink Floyd nousi suosituksi lontoolaisissa underground-piireissä. Syd Barrettin tekemät sävellykset sekoittivat niin amerikkalaista surf-musiikkia kuin englantilaista psykedeliaa. Tämän lisäksi sanoituksissa käsiteltiin mm. pikkuhousuja pyykkinaruilta varastelevaa Arnold Laynea. Laulu kiellettiin Briteissä, mutta sitä soittivat ns. merirosvoasemat. Vuonna 1967 julkaistu ”See Emily Play” nosti yhtyeen kaikkien tietoisuuteen ja näkyvyyttä tuli ympäri saarivaltiota kuin myös sen ulkopuolella. Valitettavasti menestys johti Syd Barrettin yhä pahempiin mielenterveysongelmiin ja skitsofreniaan, ja hänet korvattiin David Gilmourilla 1968.

The show must go on

Aika Barrettin lähdön jälkeen ei ole niin tunnettua, vaikka mm. Ummagumma julkaistiin tuona aikana. Laulut pidentyivät ja niiden määrä levyllä puolittui. Tätä aikaa kesti aina vuoteen 1973, jolloin yhtye nousi menestyksensä huipulle. Tuolloin julkaistiin Pink Floydin kenties kuuluisin albumi, The Dark Side of the Moon. Albumin menestyssingle ”Money” teki levystä jättimenestyksen myös USA:ssa.

Vuonna 1977 yhtye aloitti suuren ”In the Flesh” -kiertueen, jossa valtataistelu David Gilmourin ja Roger Watersin välillä oli jo olemassa. 1979 yhtye julkaisi The Wall -albumin, joka myös tänä päivänä elää vahvasti, ei ainoastaan ”Another Brick in the Wall” -hittinsä ansiosta, vaan myös Roger Watersin soolokiertueen ansiosta, jolla hän esittää koko The Wall –albumin livenä, niin kuin se oli alun perin tarkoitettu. Myös albumista tehty Bob Geldofin tähdittämä elokuva ei ainakaan vähentänyt levyn suosiota.