Led Zeppelinin nousu

Englantilainen Led Zeppelin perustettiin vuonna 1968 psykedeelisen rockin huippuvuosina. Yhtyeen ensimmäinen levy julkaistiin vuonna 1969 ja sitä pidetään Hard rockin ja heavymetallin kehityksen käännekohtana. Yhtyettä pidetäänkin yhtä suurista vaikuttajina koko musiikkimaailmaan kuin The Beatlesia aikoinaan. Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones sekä John Bonham tekivät urallaan jatkuvasti rockin historiaa. John Bonhamin merkitys yhtyeelle oli niin valtava, että kun hän kuoli vuonna 1980, lopetti Led Zeppelin myös aktiivisen toimintansa.

Ensimmäisen albumin tultua ulos yhtye pääsi välittömästi kiertämään myös kansainvälisesti. Led Zeppelin teki kolme kiertuetta niin Yhdysvalloissa kuin Britanniassa ja viimeisteli toisen albuminsa tänä aikana. Pääosin tien päällä nauhoitettu albumi oli kaupallisesti vieläkin suurempi menestys kuin debyyttialbumi ja sinetöi Led Zeppelinin aseman musiikkihistorian suurimpina yhtyeinä. Menestystarinan alku on samankaltainen Pink Floyd -yhtyeen kanssa, mistä voit lukea enemmän artikkelistamme Pink Floydin nousu.

Kolmannella albumilla Led Zeppelinin tyyli muuttui akustisemmaksi, mutta levyn avausraita ”The Immigrant Song” on kenties kuuluisin yhtyeen tuotannosta Stairway to Heavenin lisäksi – siitäkin huolimatta, että levy oli yhtyeen vähiten suosittu tuotos.

Led Zeppelin oli suosionsa huipulla 1970-luvulla ja yhtyettä kuvattiin rockin suurimmaksi yhtyeeksi. Huippuvuosina yhtyeellä oli oma jumbojetti ja heillä oli tapana vuokrata kiertueillaan kokonaisia osia hotelleista. Tärkein tämän menestyksen aiheuttajista oli neljäs albumi, nimeltään Led Zeppelin IV, joka oli varsinainen vastaus kriitikoiden huuteluille; levy oli jälleen myyntimenestys ja piti yhtyeen kiireisenä seuraavat viisi vuotta.